body
Каталог товарів
Каталог товарів
Переглядів 3619

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді

Час читання:9 хв.

У кожній країні і навіть усередині окремої етнічної групи є характерний одяг та особливий стиль, які передаються з покоління до покоління. За такими предметами гардеробу легко одразу ідентифікувати приналежність людини до того чи іншого етносу чи громадянства. Якщо говорити про Україну та слов'ян загалом, то тут найяскравішим і найвідомішим одягом по праву вважається вишиванка. У статті буде розглянуто їх види, способи виробництва, образи. Також поговоримо про модні тенденції вишиванок, їх вплив на стиль та розвиток культурної автентичності.

Національний стиль та його домінація в моді

Вважають, що мода циклічна і часом знову в тренд потрапляють речі, які були затребуваними якийсь час тому. Варто відзначити ще одну тенденцію, яка набирає популярності в останні роки. Це використання етнічних ноток у роботах дизайнерів. Причому національний стиль стає більш глобальним і можна зустріти особливості культури одних народів у країнах, що розташовані на іншому кінці континенту або взагалі, в іншій півкулі. Така автентичність дозволяє реалізовувати як ідеї модельєрів, а й звертати увагу якісь проблеми.

Бурхливий розвиток швейної промисловості та модні тенденції внесли свої правила у сферу виробництва етнічного одягу. Оскільки вишиванка непомітно перейшла у повсякденний гардероб, то й вимоги до сировини зазнали суттєвих змін, особливо у масовому сегменті. Якщо раніше рукоділки шили тільки з натуральних тканин, то сьогодні для цього застосовуються різні варіанти. Це:

  • шифон;
  • габардин;
  • поплін;
  • льон.

Вибираючи матеріал, потрібно орієнтуватися не тільки на ціну та привабливість, а й на те, який потрібен догляд за вишиванками, щоб вони швидко не зносилися. Магазин Валео Київ пропонує широкий асортимент виробів із якісних тканин.

Народний костюм Україна

Протягом століть у кожній країні формуються свої культурні традиції, стосуються вони та одягу. Нерідко буває так, що вже давно на політичній карті світу немає якоїсь держави, а вбрання далеких днів активно використовується. Історію етнічних предметів гардеробу можна вести десь із пізнього Середньовіччя, коли утворилися характерні сучасності риси одягу. Якщо говорити про народний костюм українця, то тут велику роль відіграє багата та непроста історія. Україна складається із різних регіонів, у кожному свої особливості національної моди.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 1

Коли вперше з'явився одяг, прикрашений вишивкою, точно визначити фахівці не можуть. Хоча яскравий імпульс цей вид рукоділля набув за часів Київської Русі, але археологічні розкопки показують більш ранні дати. Найстарішою згадкою можна вважати 6 століття. Пік популярності цього одягу посідає часи козацтва. Неможливо уявити тодішнього українця без чуба, шароварів та вишиванки. Стають вбрання популярними і за кордоном, також вноситься до них щось нове і звідти.

В Україні вишивка на одязі – це не просто декор, він є державною та національною філософією. У другій половині травня є офіційний День вишиванки, коли її надягають навіть офіційні особи. Також це постійний атрибут багатьох міжнародних свят. В один із днів пивного Октоберфесту проводиться фестиваль національних костюмів, де активно представлена українська вишиванка. Оригінальні візерунки та орнаменти можна побачити на конкурсі Міс Світу.

Модні тенденції останніх років

Відстежуючи модні тенденції останніх років, можна переконатися в популярності вишиванок, причому в різних куточках світу. Це пов'язано з тим, що мешкає багато діаспор з пострадянського простору і вони вшановують культурні традиції. Також обов'язково слід наголосити і на факті солідарності миру з українським народом, у зв'язку з трагічними подіями останніх років. Їх надягають політичні лідери, зірки шоу-бізнесу та взагалі всі небайдужі люди. Поступово цей предмет одягу входить у колаборації коїться з іншими речами.

Створювати різні образи з вишиванкою одночасно складно та просто. Ці вироби можна назвати універсальними, але невелика помилка підбору взуття чи аксесуарів може зіпсувати враження від вбрання. Сорочки можна носити з класичними брюками/спідницями, вони гармонійно поєднуються з джинсами. Є фасони, які потрібно заправляти, а деякі мають навипуск. Із взуттям трохи складніше, тут підійдуть:

  • замшеві сабо;
  • римські сандалії;
  • гумові чоботи;
  • високі кеди.

Особливо естетика вишиванок підкреслюється за допомогою масивних прикрас та головних уборів (панами, солом'яні капелюхи). Добре виглядають шовкові хустки, а доповнить образ яскрава сумка.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 2

Сучасна мода багато представлена в магазині Valeo&V Київ

Відомі дизайнери активно використовують мотиви етносів, випускаючи вишукані колекції. Та й масовий сегмент завжди радий запропонувати цікаві рішення щодо історико-культурного одягу. Якщо Вас цікавить сучасна мода, то обов'язково потрібно заглянути в інтернет-магазин Valeo&V Київ, де представлений великий вибір сорочок із вишивкою. Тут можна знайти рішення для святкових заходів та речі, які гармонійно доповнять вбрання у стилі casual. Консультанти допоможуть підібрати потрібний розмір, підкажуть щодо візерунків та орнаментів, дадуть поради щодо догляду. Ціни та якість приємно здивують покупців.

Символізм вишиванки

Сьогодні практично неможливо переоцінити символізм вишиванки, адже вона перетворилася на один із інструментів підняття духу для мільйонів українців. Це найпростіший, але найефективніший спосіб висловити підтримку для будь-якого жителя Європи чи решти світу. Але й без нинішніх подій цей предмет гардеробу має глибоку символічність для слов'янських народів. Основними кольорами завжди були білий і чорний, інші забарвлення позначали різні моменти життя. Білі предмети підкреслюють красу та непорочність дівчат. Чорні вироби призначалися на похорон.

Різноманітний дизайн вишиванок

Оскільки головне у національному слов'янському одязі – візерунки та орнаменти, то саме за їх допомогою змінюється дизайн вишиванок, а в основі може лежати безліч речей. Спочатку це були сорочки, на яких майстрині та створювали красу за допомогою ниток. Пізніше для вишивки почали використовувати інший одяг, співзвучний сорочкам. Зазвичай для цього беруть сорочки і блузки з довгими рукавами, що максимально відповідає національним традиціям. Але ніхто не забороняє зробити етнічний витвір мистецтва з футболки або тієї ж блузки з коротким рукавом.

При покупці речей потрібно звертати увагу не тільки на те, який вид орнаменту тут, чи виконана вона за допомогою ручної роботи та яка тканина використовувалася. Оскільки це одяг, слід не забувати про тип фігури, щоб отримати привабливий образ і приховати недоліки тіла. Стрункі представниці прекрасної статі та володарки «піщаного годинника» повинні вибирати фасони з округленим коміром і плавною лінією плечей. Вони найбільше підходять для неформальної обстановки.

Жінкам у тілі створити образ із вишиванками трохи складніше, але на виручку приходить вільний крій. У таких виробах зручно, вони приховують повноту, але при цьому легко підкреслити переваги фігури. Підібравши відповідний пояс, можна одночасно позначити талію та виділити груди. Важливо продумати поєднання речей та для багатошарового вбрання вільні вишиванки не підійдуть.

Якщо у дівчини привабливий вигин стегон, ідеальним стане фасон з прямим кроєм. Його можна назвати одним із найбільш універсальних, що дають відсилання до традиційної культури і такі вишиванки із задоволенням носять на роботу, надягають на свята та побачення. Велике значення має розташування візерунків та малюнків. Якщо орнамент зроблено за низом виробу, його носять навыпуск. Є моделі, які слід заправляти у спідниці, штани, шорти.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 3

Підкупна естетика вишиванок

Не кожен предмет одягу може забезпечувати стильність і привабливість образу. До якихось потрібно підбирати певні вбрання, десь доведеться використовувати додаткові аксесуари. А ось естетика вишиванок не вимагає жодних маніпуляцій, адже вони чудово виглядають на чоловіків і жінок, дітей та підлітків, худих і повних людей. З їхньою допомогою можна створити імідж практично під будь-який привід, будь то фестиваль народної культури, нарада у директора в офісі або похід із друзями до кінотеатру.

Одяг для малюків

Етнічний одяг не знає вікових обмежень. Сьогодні побачити у вишиванці можна навіть новонароджених, не кажучи вже про школярів та підлітків. Як завжди, якщо справа стосується предметів гардеробу для найменших, то важливо використовувати вироби з натуральних тканин, вони гігроскопічні, не викликають подразнення та алергічних реакцій. Якщо йдеться про малюків до 5 років, слід виключити наявність дрібного декору, різних намистин і всього, що дитина може проковтнути або чимось поранитися.

Основною відмінністю дорослих та дитячих виробів є орнаменти та візерунки. Оскільки підростаюче покоління потребує підвищеної турботи та сприйнятливе до будь-яких зовнішніх подразників, то у вишивці активно використовуються обереги. Активно застосовуються червоні нитки, які мають дати енергії юному організму та захистити від усього поганого, вкраплюються також нитки чорного кольору, багато блакитного. Часто на сорочки наносяться зображення вогню, сонця, різних тварин, дерев, символів родючості.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 4

Важливість фасону рукавів

Іноді покупниці недооцінюють роль рукавів при виборі вишиванок, адже вони істотно впливають на створення образу. Об'ємні рукави з великими і яскравими манжетами притягують погляди до стегон, тому підходять власницям привабливих пропорцій, тоді як дівчатам з широкою нижньою частиною тіла слід утриматися від манжетних варіантів і довжиною в 3/4.

Популярні візерунки та орнаменти

Вишивку на сорочках можна порівняти з татуюванням, де люди набивають собі китайські ієрогліфи. Адже і у випадку з культурою Піднебесної та слов'янськими традиціями, йдеться не просто про набір символів, які мають виглядати оригінально. Всі візерунки та орнаменти на вишиванках мають глибоке значення і є способом залучення удачі або повинні відганяти злі сили. Тому купуючи вироби, краще заздалегідь вивчити види орнаменту та значення візерунків, щоб отримати не просто стильний предмет гардеробу. Він має стати свого роду талісманом та додавати впевненості своєму власнику.

Будь-який народний костюм повинен містити вишивку, яка розповість чому людина надягла саме цей виріб. А ось сучасна мода такий символізм засуває на другий план та у пріоритеті у дизайнерів оригінальність. Проте, не завадить знати, що означає той чи інший візерунок чи орнамент. Серед популярних варіантів:

  •  ромб – родючість та достаток;
  •  квадрат – успіх та баланс;
  •  виноград – щастя у сімейному житті;
  •  калина – довголіття;
  •  дуб – чоловіча сила;
  •  спіраль – символ змін;
  •  хрест – захист від нечистої сили.

Є негласні побажання, щоб вишиванки з рослинними візерунками частіше носили жінки, а з орнаментом чоловіки. Вироби із тваринним світом більше використовувалися як талісмани.

Грамотні поєднання кольорів

Не тільки форма та розмір візерунків мають важливе значення для дизайну та в контексті символізму. Важливими є також поєднання кольорів, як самих сорочок/футболок/блузок/сорочок, так і орнаменту. Як говорилося вище, базовим кольором одягу виступає білий і в особливих випадках чорний. До речі, темне забарвлення не завжди призначалося для померлих, в окремих випадках їх одягали люди, яких вважали мудрими та досвідченими, тобто чорна вишиванка – це предмет образу людини похилого віку. Що стосується візерунків та орнаменту, то тут переважають усі кольори веселки.

Завдяки тому, що сучасні технології вишивки дозволяють використовувати нитки різних відтінків, вдається створювати незвичайну продукцію. Основними є кілька кольорів і в Таблиці 1 розглянуто їх символізм та поєднання.

Кольори

Значення та символізм

Червоний

В основному призначений для святкового одягу. Дає життєву силу, живить енергією, захищає від неприємностей. Вважається символом чоловічого початку.

Синій колір води

Жіночий початок символ. Часто поєднується із червоними нитками.

Жовтий і золотистий

Символи сонця та багатства, небесного вогню та Божественної мудрості

Таблиця 1. Популярні кольори для вишивки

Традиційна культура передбачає використання різнокольорових візерунків із орнаментами. Тим більше, що сьогодні доступні синтетичні нитки будь-якого кольору і від виробників потрібна лише фантазія. Будь-які рішення кольорів Ви знайдете в інтернет-магазині Valeo&V Україна.

Різні образи з вишиванкою

Ще 100 років тому образи з вишиванкою не балували особливою різноманітністю. У повсякденному носінні використовувалася комбінація зі спідниці та вишиванки у жінок, а у чоловіків верх поєднувався зі штанами, характерними для свого періоду часу. Якщо потрібно було створити святковий образ, тоді змінювався лише фасон одягу. З шаф люди діставали сорочки з яскравою вишивкою, міняли спідниці та штани на більш урочисті, та витягували на світ взуття, призначене для особливих випадків. Після того, як вишиванка вийшла зі сфери виключно етнічного одягу, експериментувати з нею не втомлюються, особливо модниці.

Щоб перетворення народного костюма на стильне вбрання пройшло гармонійно, слід здійснити поділ вишиванок за видами. Критерії бувають різні, але стилісти рекомендують використовувати традиційні, елегантні та сучасні фасони. Тут слід зважати на привід, що допоможе підібрати максимально виграшну комбінацію речей.

Елегантний. Зазвичай вони чорного або червоного кольору, сама льняна сорочка. Вишивка обов'язково яскрава, застосовуються комбінації золотого та срібного відтінків. Безпрограшне вбрання на будь-яке свято, будь то застілля вдома або похід у нічний клуб.

Традиційні. Давно стали повсякденним одягом. Використовується для пошиття льон світлих відтінків. Вишивка часто поєднує кольори червоні, сині та чорні, не помітні. Зазвичай використовують технологію вишивки хрестиком, мінімум предметів декору. Поєднує із лляними брюками та спідницями різних фасонів.

Сучасні. Намагаючись стежити за модними тенденціями, слід виявити фантазію. Тут важлива не лише вишиванка, а й решта одягу. Популярні вироби із синіми візерунками та орнаментами. Одягають їх під джинси, легінси, шорти, яскраві спідниці. Варто звернути увагу на крій.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 5

Традиційна культура по регіонах

Завжди культурний вододіл України проходив між Сходом та Заходом. Але якщо говорити про вишиванку, то часто буває так, що у сусідніх селах ці вироби мають низку відмінностей. Це зумовлюється історичними віхами, під час яких якийсь регіон перебував у складі тієї чи іншої держави, відповідно, формувалася традиційна культура, постійно доповнюючи новими віяннями. У таблиці 2 можна побачити як відрізняється одяг з вишивкою у різних куточках країни та які характерні риси для кожного регіону.

Регіон/етнос

Особливості

Львівська область

Геометричні орнаменти на білому тлі.

Гуцульські 

Геометричні чи рослинні візерунки. Зелена, жовта, червона гама.

Закарпаття

Чорні та червоні візерунки зигзагоподібної форми.

Волинь

Геометричним малюнком, червоні нитки на сірий фон.

Буковина

Геометрія та флора. Вишивка дрібним хрестиком, крученим швом шовковими нитками, бісером

Київська область

Багато рослинності, червоні та білі нитки.

Південний Схід

Вишивка хрестиком та на півхрестиком.

Таблиця 2. Особливості виготовлення вишиванок у різних частинах України

Найбільш різниться дизайн вишиванок на Заході. У сусідніх Львівській області та Закарпатті досить принципові відмінності. Водночас Центральна та Південно-Східна Україна таких радикальних відмінностей не має, а національний стиль характерний для великих територій.

Унікальність гарантує вишивка на одязі

Як ми вже розібралися, головна цінність та самобутність вишиванок полягає не в тканині чи фасоні, з якого пошитий предмет гардеробу. Ключове значення має вишивка на одязі, причому як орнаменти з візерунками, і нитки. До поширення механізованої праці вишиванка виготовлялася виключно вручну. Основами рукоділля володіли практично всі представниці прекрасної статі, адже знання передавалися від матері до дочки. Якщо потрібно щось вишукане і дороге, тоді доводилося звертатися до фахівців, які зазвичай шили для заможних людей.

Сучасні технології вишивки

Оскільки вишиванка стає одягом масового сегмента, то змінюється підхід до її виробництва. Розглядаючи сучасні технології вишивки, в першу чергу необхідно говорити про механізовану працю. За допомогою верстатів сьогодні створюють одяг, який забезпечує повну схожість із етнічними виробами, зберігаючи характерні риси та доповнюючи їх дизайнерськими рішеннями. При якісній постановці процесу неможливо відрізнити ручну вишивку від машинної. Саме такі стильні та оригінальні рішення завжди можна знайти у інтернет-магазині Валео.

Раніше вважалося, що тільки ручна робота може забезпечити гармонійні поєднання кольорів та подарувати душу вишиванці. Сьогодні у швейній промисловості використовується таке обладнання, яке здатне створити справжні шедеври та ще й у великій кількості. Швейні машинки та вишивальні комплекси використовують нові методики та види вишивки серед яких:

  • Ришельє;
  • Татамі;
  • Хрест.

Перша технологія дозволяє створювати ажурні квіткові візерунки. За допомогою тата виготовляють складний декор на великих площах тканини. Хрест абсолютно аналогічний вишиванню хрестиком вручну.

Завжди в ціні ручна робота

Які б сучасні верстати не використовували виробники, але ручна робота залишається особливим видом виробництва всього, що відноситься до культури та традицій. Поширення інтернету розширило можливості для навчання роботі з голкою та нитками, тому долучитися до такого hand-made може кожен охочий. А якщо майстрині отримали свої знання від старшого покоління, то вишиванка цінується набагато дорожче. Приділяючи по кілька годин даному хобі, можна отримувати не тільки задоволення, а й непоганий додатковий, а іноді й основний дохід.

Як би не підкуповували переваги сучасних технологій вишивки, але навряд чи колись зникнуть класичні варіанти створення декору, історія яких налічує не одне століття. Існує кілька технологій ручного нанесення візерунка, деякі з яких перекочували у промисловість. Головні дві:

  • Хрестик.
  • Гладь.

У першому випадку стібки перехрещуються, з допомогою можна створювати будь-які візерунки з орнаментами. Дуже популярний варіант у майстринь-початківців, оскільки дозволяє здійснювати вишивку за схемою.

Вишивка гладдю передбачає максимально близьке розташування стібків, що дозволяє отримати гладке зображення. Відмінно підходить для різних тканин, особливо бавовни та льону. Святкові сорочки вишивали бісером. Принципи сучасної моди вітають застосування такого способу декору. У національному стилі використовується вишивка стрічками. Така технологія складна, але забезпечує створення унікального дизайну вишиванок. Особливо витончені рукоділки використовують варіант із шовковою синеллю.

Модні тенденції вишиванок

Навіть люди, які не особливо стежать за трендами, відзначають, що слов'янська національна одяг все частіше миготить на вулицях міст світу. Деякі відомі кутюр'є присвячують етнічному одязі цілі колекції, наприклад, будинок Valentino минулої зими. Модні тенденції вишиванок часом роблять несподівані піруети, додаючи сорочкам чогось нового, перетворюючи вироби на надбання всього людства, а не окремого народу чи регіону. Адже ніхто не забороняє привносити щось нове і доповнювати вишиванку своїми візерунками з орнаментами.

Особливості чоловічих вишиванок

Часто вишиванка вживається у контексті саме жіночого одягу. Але нинішні віяння моди активно повертають інтерес представників сильної статі до етнічних предметів гардеробу. Головна відмінність між чоловічими та дамськими моделями полягає в яскравості та декоруванні. Все-таки чоловіки віддають перевагу більш спокійним тонам і мінімуму прикрас. Хоча якщо це святкові фасони, можна зустріти і помітні елементи декору, хоча у досить витриманих кількостях. Вироби для чоловіків завжди можна знайти в інтернет-магазині Valeo&V.

У традиційних чоловічих моделях переважає синій та червоний колір, інші відтінки використовуються рідко. Практично неможливо зустріти на виробах для чоловіків рослини, адже тут актуальний виключно геометричний орнамент. Переважають довгі рукави, хоча для літнього фасону використовуються короткі. Комір у виробів стійка або напівкруглий, плечі повністю закриті. Переважають варіанти, які потрібно носити навипуск. Оскільки декору тут менше, знижується складність догляду за вишиванками.

Правильний догляд за вишиванками

Привабливість одягу завжди залежить від поводження з ним. Важливо забезпечити грамотний догляд за вишиванками, щоб вироби довго радували первісним виглядом та строкатою вишивкою. Як і у випадку з іншим одягом, що має декор, вишиванка потребує комплексного підходу. Тобто необхідно дотримуватися правил прання/сушіння/прасування самого виробу, а також вишивки. Тому недостатньо вивчити етикетку та вибрати режим на пральній машинці. Слід також подбати про найважливішу частину цього предмета гардеробу.

Збереження вишивки на одязі є першочерговим завданням під час догляду за етнічними предметами гардеробу. Дуже бажане ручне прання виробів, максимум, з використанням делікатного режиму в машинці. В цьому випадку необхідно вивернути вишиванку і покласти в спеціальний мішечок. Виключається замочування, кип'ятіння, викручування та інші фізичні дії, які здатні зіпсувати естетику вишиванки, занапастивши гарну річ. Процес прання відбувається у теплій воді з використанням м'яких миючих засобів.

Обов'язково слід добре прополоскати речі та розвісити їх на сушарці мокрими. Якщо тканина передбачає прасування, тоді використовується зовсім трохи розігріта праска. Необхідно взяти вологу марлю і кілька разів пройтися по тому самому місцю. Зберігають випрані речі у шафі на вішалках з плічками – складати одяг не рекомендують, щоб не перегиналися нитки вишивки.

Модні тенденції вишиванок – стильні образи та поєднання вишиванок у сучасній моді - фото 6

Широкий вибір вишиванок в інтернет-магазині Валео

Жителям України ніколи не завадить мати у шафі кілька вишиванок. Це обов'язковий атрибут для шкільних свят та тематичних зустрічей. Крім цього, сорочка з вишивкою приємно урізноманітнить образ, додавши оригінальності та патріотичності. Справді якісні вироби можна знайти в інтернет-магазині Валео. Тут доступні ціни та широкий вибір фасонів. Замовлення не займе багато часу, а покупку доставлять не лише у Києві, але й по всій Україні дуже швидко.

Роблячи висновки щодо модних тенденцій вишиванок, можна сказати те, що цей предмет одягу все більше йде з категорії чогось виключно святкового і символічного. Завдяки креативним ідеям вишиванки стають атрибутом повсякденного стилю, хоч інтеграція йде досить повільно. Сьогодні побачити людину в сорочці з вишивкою та орнаментом можна часто, причому це вже не викликає подиву та пошуку в пам'яті приводу, до якого таке вбрання приурочене.

Відгуки
Залишити відгук
Ваша оцінка
Додати відгук
Ваш відгук відправлений. Його опублікують після перевірки адміністратором

    Відгуків поки ніхто не залишив

    Будьте першими!

Telegram
Viber

В акційний період мінімальна сума замовлення 0 грн

Ви можете зробити замовлення без акції на будь-яку суму.

Оформити без акції