body
Каталог товарів
Каталог товарів
Переглядів 1727

Як підібрати шкільну форму для дитини

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 1

Шкільна форма — бути чи не бути. Це одвічне питання, на яке немає чіткої відповіді. Навіть законодавчо. Як підібрати шкільну форму і чи потрібна вона, вирішує кожен навчальний заклад самостійно. До того ж після епідемії ковіда, вторгнення росії Україна змінилася. У ній все стало іншим, система освіти також. Навчання проходить онлайн, а воно не має на увазі дрес-код. Та й магазин шкільної форми можна здебільшого знайти лише в Інтернеті. Але ми не будемо у статті прив'язуватися до цього. Віримо, що все налагодиться. Розглянемо плюси та мінуси носіння загальної форми. Правила та критерії вибору. Розкажемо, яка зараз модна шкільна форма та ціна на неї.

Перший магазин шкільної форми – історія розвитку питання

Кажуть, що вперше шкільна форма з'явилася у Великій Британії. Тут у середині XVI століття Генріх VIII ввів однаковий одяг синього кольору всім учнів. У Франції форма у навчальних закладах з'явилася лише 1927 року. А у Німеччині її взагалі ніколи не було.

Україна відкрила перший магазин шкільної форми у середині ХІХ століття. Тоді в країні почали працювати чоловічі та жіночі гімназії, училища.

Шкільна форма для хлопчиків у ті часи більше була схожа на одяг військових. Дівчата ж носили довгу темну сукню (в основному коричневого кольору) з чорним фартухом. На свята одягали білий. Прикраси або будь-які аксесуари були заборонені. У формі гімназисти ходили постійно, навіть поза школою та у вихідні.

Підібрати шкільну форму та придбати її можна було лише на замовлення. Купівля ставала важливою подією для сім'ї. До того ж, це було престижно. Не кожен з батьків міг сплатити навчання своєму чаду. Тому дитина у шкільній формі підкреслювала високий статус сім'ї.

Після революції 1917-го видали декрет про єдину школу. Цей документ скасовував загальну форму для учнів. Типу вона обмежує дитину і принижує. Повернули її вже після Другої світової — 1949 року. Зовні вона була такою самою, як і раніше. Підібрати шкільну форму було легко. Для хлопчиків – у військовому стилі, для дівчаток – сукні та фартух. Піонерам додалася краватка, жовтенятам та комсомольцям — значок. У другій половині 20 століття кітелі хлопчиків змінилися звичними для нас костюмами, а сукні дівчаток стали коротшими. Пізніше їм навіть дозволили носити коричневі сарафани із блузкою. Вже у 90-х форму визначала кожна школа окремо. Одяг був стандартний, відрізнятися міг лише колір — синій, коричневий, темно-зелений, чорний, бордовий. Тоді вперше дозволили дівчаткам носити штани.

До речі, у Педагогічному музеї України збережено зразок шкільної форми для дівчаток — коричневу сукню та білий фартушок. Класика жанру, як кажуть.

Кому потрібно підібрати шкільну форму — що про це говорить Київ та закон України

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 2

На законодавчому рівні питання шкільної форми можна порівняти з гойдалками — туди/сюди. То скасовуємо, то повертаємо. То забороняємо, то змушуємо.

Коли Україна здобула незалежність, беззаперечне носіння шкільної форми було скасовано. Київ ще залишав за собою таке право, але це було добровільно.

1996 року, згідно з указом президента, затверджено обов'язкову наявність форми у всіх освітніх закладах. Підібрати шкільну форму мав Кабінет Міністрів. Але у 2019 році цей документ втратив чинність. Бо вийшов новий указ, який скасував дію попереднього. Якщо коротше: хочеш – носи, не хочеш – не носи. Підбирати шкільну форму вже не обов'язково.

Яка модна шкільна форма — аргументи «за»

Питання доцільності носіння форми залишається відкритим. Оскільки немає чіткого правила, суспільство розділилося на два табори. Тих, хто підтримував ідею спільного одягу для учнів та тих, хто був проти.

Прихильники стверджують, що обов'язково потрібно підібрати шкільну форму. І наводять на її користь свої аргументи:

  • Налаштування на навчання. Одягаючи форму, дитина розуміє, що починається навчальний процес. Вона налаштовується, у неї підвищується уважність. І навіть посидючість. Це допоможе їй легко сприймати матеріал.
  • Дисципліна. Якщо правильно підібрати шкільну форму, вона дисциплінує та виховує. Одяг накладає на учня певні обов'язки та почуття відповідальності.
  • Економія. Коли є одна форма, не треба щодня думати, у що одягнути дитину до школи. Прихильники кажуть — краще витратитися раз і носити одне, ніж часто міняти одяг.
  • Почуття згуртованості. Шкільна форма — не просто одяг, а елемент, який формує у дитини командний дух. Київ найчастіше практикує корпоративний стиль у школах. Набути єдиної форми з логотипом можуть дозволити собі далеко не всі. Тому таке практикується більше у приватних школах.

До речі, про логотипи. Це дуже гарна ідея для шкільного класу, спортивної команди. Процес простий. Вибирається трикотажна фабрика та магазин шкільної форми. Наприклад, «Валео», де можна підібрати шкільну форму, замовити її для всього класу разом із нашивками. Ціна буде дешевшою. Тому вигідніше придбати оптом, ніж кожному з батьків окремо.

Єдина емблема та форма, як вважають прихильники, формує командний дух, об'єднує дітей.

Чи варто набути шкільної форми — аргументи «проти»

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 3

Противники підбору шкільної форми в єдиному стилі кажуть, що це невиправдано дорого. І наводять ще кілька аргументів проти:

  • Ціна. Кожен магазин шкільної форми завищує вартість, тож придбати її стає дедалі складніше.
  • Створення загальної маси. Психологи пропагують індивідуальність особистості. Кожен має показувати себе, відокремлюватися від загальної маси. А шкільна форма обмежує свободу і цю індивідуальність. Позбавляє дитину можливості самовиражатися, знижує її самооцінку.
  • Мода. Щороку стає актуальним питання – яка зараз модна шкільна форма. Адже дітям, особливо підліткам, бути модним, бути на стилі — найважливіше. Але мода швидкоплинна, під неї не підлаштуєшся. Ціна надто висока.
  • Справа смаку. Не може всім дітям подобатися одна форма. Зазвичай підібрати шкільну форму беруться кілька батьків. Найактивніших. Радяться зі своїми дітьми. Трикотажна фабрика відшиває. Але потім виявляється, що іншим учням фасон чи колір не подобаються. І розпочинається внутрішній конфлікт.

Є ще один не дуже приємний факт. У школах, де змушують підбирати шкільну форму, бувають випадки булінгу та дискримінації. Дітей, які не хочуть носити затверджену форму або яким батьки не мають можливості її придбати, наражають на знущання. Навіть адміністрація деяких навчальних закладів чинить тиск на таких учнів.

Це заборонено. І ви одразу ж можете звернутися до відповідних органів. В Україні, зокрема у Києві, за законом діти вільні самі вибирати одяг для школи. І ніхто не має права на них давити.

Магазин шкільної форми та одягу для школи — у чому різниця і як підібрати

Спочатку давайте визначимося з термінологією. Що таке — шкільна форма та одяг для школи. У чому їхня відмінність.

Шкільна форма

Одяг для школи

Уніформа. Має на увазі єдиний стиль, колір, фасон. Наприклад, для хлопчиків — штани, сорочка, піджак чи жилет. Може, ще краватка. Для дівчаток — сукня, спідничний чи брючний костюм. Усе однакове.

Тут немає загального шаблону та стилю. Кожен носить те, що має і в чому йому зручно. Але це повинні бути однотонні речі, не кислотні та не яскраві відтінки. Жодних коротких спідниць, шортів, майок та іншого. Суворий, але зручний стиль.

Що б ви не вирішили — підібрати шкільну форму або простий одяг — вона повинна відповідати деяким вимогам.

  1. Зручність. У школі дітки проводять більшу частину дня. Якщо першокласники займаються недовго, то учні старших класів просиджують на уроках багато годин. Тому підбирати шкільну форму, в якій вони будуть, треба ретельно. Вона має бути максимально зручною та комфортною. Ніяких поясів, тугих гумок та інших елементів, що здавлюють і врізаються в тіло.
  2. Матеріал. Важливий критерій. Ніщо не повинно порушувати теплообмін. Тілу дитини треба дихати, а це можуть забезпечити лише натуральні тканини. Трикотаж, бавовна, льон, шерсть та інше. Коли прохолодно, вони зігрівають, а в спеку вбирають вологу і дають відчуття комфорту. Плюс — повітропроникні. Для цього вам потрібна перевірена трикотажна фабрика та магазин шкільної форми. Ідеально, якщо це буде два в одному. Наприклад — «Валео». Ми самі шиємо та продаємо одяг. У тому числі для школи.
  3. Розмір. Тут проблеми можуть бути, якщо батьки економлять і беруть на виріст або змушують доношувати торішні речі. Так не треба робити. Одяг має бути строго за розміром. Не тягнути, не стискати, але й не бовтатися, як на вішалці. Маленький розмір гальмуватиме кровообіг і лімфодренаж, що загрожує проблемами зі здоров'ям. Велика може зачепитися, сповзати, завдавати різного дискомфорту. Та й це негарно, зрештою.
  4. Фасон. Тут особливих обмежень немає. Але треба звертати увагу на одну деталь — яка зараз модна шкільна форма. Адже дитині потрібно бути у тренді, для неї це важливо. Одяг має їй подобатися. Тому підібрати шкільну форму треба з урахуванням її смаків та переваг. Але не виходити за рамки пристойності: короткі спідниці, шорти тощо у школу не надягають.
  5. Колір та принти. Негласні правила прописують однотонний одяг у стандартних «шкільних» кольорах: синьому, коричневому, темно-бордовому, сірому, чорному. Хоча чорний ми б не радили — надто вже гнітючий колір. Ну і зрозуміло, що ніяких яскравих та строкатих кольорів, принтів та написів.

А тепер пройдемося по пунктах докладніше.

Зручність та комфорт — важливий критерій при виборі шкільної форми

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 4

Ми рідко пов'язуємо набряклість, запаморочення, біль у животі або нудоту з одягом, у якому перебуваємо більшу частину дня. І це стосується як дітей, так і дорослих. Виявляється, це все взаємопов'язане.

Занадто вузькі або маленькі за розміром речі порушують кровотік, здавлюють дихання та органи черевної порожнини. Це загрожує спазмами, болями та іншими проблемами. Зажатість тіла в тісний одяг може викликати й інші нездужання. У тому числі негативно позначитися на поставі.

Тому у магазині шкільної форми ви повинні звертати увагу на:

  • гумки на рукавах, ногах, талії
  • вузький/широкий крій речей
  • наявність фурнітури та її якість
  • відсутність травмуючих елементів (кільця, заклепки, прикраси)
  • завужену/завищену талію та інше

Щоб правильно підібрати шкільну форму дитині, їй у примірювальній треба в ній посидіти, понахилятися, покрутитися. А також — зігнути в лікті руку, підняти руки вгору, повернутися в різні боки. Так ви і дитина зрозумієте, наскільки комфортно їй буде в цьому вбранні.

Головне, щоб костюм сидів — розмір має значення

Вибір одягу для дитини найчастіше у батьків асоціюється з нервами та тривалими походами по магазинах. Але так було у минулому. Наразі шопінг перейшов в онлайн. Що дуже зручно. Для цього вам треба просто взяти сантиметрову стрічку, зробити виміри і замовити у перевіреного продавця вбрання, що сподобалося.

Наявність на сайті розмірної сітки є обов'язковою для будь-якого магазину шкільної форми та іншого одягу. «Валео» під кожним виробом розміщує актуальну таблицю, де вказані необхідні параметри.

Ось основні показники, які вам знадобляться:

Параметр

Інструкція

Окружність талії (ОТ)

Вимірюємо у найвужчій частині на розслабленому видиху.

Окружність стегон

Це якщо купуєте штани чи спідницю дівчинці. Показники знімаємо на частині стегон, що найбільше виступає.

Зріст

Поставте дитину до стіни. Бажано у тій частині, де на підлозі немає плінтусів. Зробіть позначку на стіні на рівні маківки. І вже без нього виміряйте відстань від мітки до підлоги.

Окружність у грудях

Це потрібно для покупки футболки, водолазки, сукні та іншого. Вимірюється під руками лише на рівні лопаток.

Це основні параметри, які вам знадобляться. Ще в деяких випадках потрібні будуть довжина виробу, довжина рукава та інше. Це має бути вказано на сайті магазину шкільної форми.

Отже, ви повинні запам'ятати — підбирати шкільну форму треба за розміром. Не можна носити тісну та маленьку, але й велика теж поганий варіант.

Ціна та якість матеріалу — що важливіше при підборі шкільної форми

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 5

Ще один фактор, який має значення, — вибір тканини. Синтетика протипоказана навіть дорослим, а дітям тим більше. Ви маєте обов'язково на це звертати увагу, якщо хочете правильно підібрати шкільну форму.

Багато батьків на це відповідають, що якісне — завжди дороге. Омана. Є натуральна тканина, яка відповідає всім вимогам і при цьому ціна на неї адекватна. Це трикотаж.

Будь-яка трикотажна фабрика вам скаже, що виробництво полотна — процес маловитратний. Тому й вартість речей із нього доступна. Але якість завжди на висоті. Магазин шкільної форми, а також одягу для дітей та дорослих VaLeo&V працює на ринку з 2002 року. Нам довіряють понад 10 тисяч клієнтів. Тому ми можемо стверджувати, що якісні речі можуть бути за нормальною ціною.

Ось основні переваги трикотажної тканини:

  1. Натуральність. Вона 100%-ва. М'яка, ніжна, приємна до тіла натуральна тканина подобається практично всім покупцям магазину «Валео».
  2. Екологічність. Полотно природного походження. Чудовий варіант, щоб підібрати шкільну форму.
  3. Гіпоалергенність. Відсутність у трикотажі хімічних домішок та формальдегідів особливо важлива для тих, хто схильний до алергії.
  4. Повітропроникність. Шкіра обов'язково повинна мати доступ до кисню, щоб волога, що виділяється з пір, могла випаровуватися. Якщо цього немає, порушується процес терморегуляції. Дитина може застудитися. З'являються шкірні проблеми — дерматити, висипання, кропив'янка. Трикотаж у цьому плані ідеальний — він пропускає повітря, вбирає вологу. Підбираючи шкільну форму, віддавайте перевагу йому.
  5. Комфорт. Трикотажне полотно неймовірно легке та приємне до тіла. У ньому комфортно за будь-якої погоди.

Багато магазинів шкільної форми співпрацюють із трикотажною фабрикою. Тому що одяг з українського трикотажу якісний і доступний за ціною.

Колір, принти та написи — чого не повинно бути на шкільній формі

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 6

Для початку визначимося із кольором одягу для школи. Як правило, це стандартний «шкільний набір»: синій, коричневий, сірий, бордовий та чорний. Плюс однотонні сорочки та водолазки (білі, блакитні, сірі). Тут кожен визначає свої переваги. Але вам, як батькам, треба врахувати значення кольорів на психіку дитини. Це важливо, якщо хочете підібрати шкільну форму.

  1. Синій. Вважається цілющим, сприятливим для багатьох систем організму. Колір глибини та чистоти. Пробуджує уяву, творчість. Допомагає зосередитися на конкретних об'єктах чи інформації. Кажуть, що він навіть лікує депресію. Але коли його багато, викликає тривожність. Підібрати шкільну форму синього кольору – гарна ідея. Те саме стосується і блакитного відтінку (для сорочки чи водолазки). Він знімає напругу. При стресах – незамінний.
  2. Сірий. Яка модна шкільна форма? Точно не сіра. Не найкращий варіант. Непоганий, але й не вау. З ним асоціюється поняття «сіра мишка». А ще – сірість, туга, меланхолія. Він універсальний, але консервативний. Для дітей якщо використовувати, то в невеликій кількості.
  3. Коричневий. Гарний. Символ впевненості, спокою. «Земний» колір — працьовитість, витривалість, практичність. Ще колір шоколаду, кави, кориці, ароматних спецій. Він затишний, комфортний, «смачний». Недаремно коричневий використовували багато років ті, хто хотів підібрати шкільну форму.
  4. Чорний. Хоч і застосовується для одягу до школи, але не дитячий колір. Пригнічу. Асоціюється із чимось страшним, невідомим. Краще оминути.
  5. Бордо. Колір для впевнених у собі. Нечасто його використовують, а дарма. Він підвищує самооцінку, наголошує на індивідуальності. Вирізняє з натовпу. Для активних дітей. Допомагає розвинути лідерські якості.

Це загальні поради від психологів. Але найкращий варіант вибору – слухати себе та дитину. Кожна людина інтуїтивно вибирає свій колір. Зверніть увагу, які олівці чи фарби малюк використовує під час малювання. Так ви зрозумієте, який колір він більше любить.

Написи та принти. Їх не повинно бути. Підбираючи шкільну форму, звертайте увагу. Це елементи, що відволікають від навчання. Краще однотонна тканина.

Трикотажна фабрика та магазин шкільної форми — «Валео» поєднує в собі два в одному

Добре, коли виробник одягу сам її продає. Для покупця це надійніше та вигідніше. У таких випадках продавець несе більшу відповідальність за свій товар, ніж перекупник. Ще це позитивно впливає на ціну товару.

На що варто звертати увагу при виборі магазину шкільної форми:

  • Асортимент. Товарів має бути багато. Каталог VaLeo&V налічує понад 2000 найменувань.
  • Сайт та його оформлення. Все має бути професійно, красиво та зрозуміло. Легко замовити, легко придбати.
  • Акаунти в соцмережах. Їхня наявність обов'язкова. Вони мають бути активними — з актуальними та реальними відгуками та коментарями.
  • Вік магазину. Головне — не потрапити на сайти-одноденки, які збирають гроші за «замовлення» та пропадають. Вибирайте досвідчених та «зрілих» продавців.

Якщо вам треба підібрати шкільну форму гарної якості та з нормальною вартістю, вам потрібно знайти трикотажну фабрику, у якої своє виробництво та магазин. «Валео», наприклад. Ми на ринку понад 20 років.

Як підбирають та носять шкільну форму в інших країнах

Як підібрати шкільну форму для дитини - фото 7

Яка зараз модна шкільна форма у країнах світу. У багатьох державах, як і в Україні, обов'язкової шкільної форми немає. Тим не менш, дрес-код існує у будь-якому випадку.

  • Англія. Вважається законодавцем шкільної моди. Країна, в якій найдавніша традиція носіння форми. Нині до цього ставляться демократичніше. Школи Британії самі вирішують носити чи не носити. Але стандартний набір там є. А ще – популярні логотипи та емблеми школи/коледжу.
  • Франція, Німеччина. Шкільна форма також скасована. Вимоги до одягу такі самі, як і в Україні.
  • Японія. Тут форма актуальна у багатьох державних та приватних освітніх установах. Підібрати шкільну форму легко. Темні штани, світла сорочка, піджак для хлопчиків. Біла блузка, спідниця, піджак — для дівчаток.
  • Ірландія. Місцеві школи встановили чітку форму – спідниця у клітинку, краватка. Решта на вибір. Піджаків немає, можна носити кардиган, трикотажний джемпер.

Як бачимо, відповідь на запитання — яка зараз модна шкільна форма — однакова майже для всіх країн. Стандартний набір (спідниця, штани, піджак) + варіації. Як і в Україні.

Як підібрати шкільну форму для хлопчиків та дівчаток

Ми визначили, що в Україні немає закону, який зобов'язує носити шкільну форму. Проте одяг має відповідати простим вимогам. Про них ми писали вище.

Наразі ми розберемо стандартний перелік речей для школи, які треба врахувати, аби підібрати шкільну форму.

 

Для хлопчиків

Для дівчаток

  • Сорочки ошатні (1-2 шт.) та повсякденні (3-4 шт.)
  • Трикотажні водолазки, гольфи (2-шт.)
  • Штани (2-3 пари)
  • Однотонні футболки (2-3 шт.)
  • Жилет, піджак
  • Джемпер, светр
  • Аксесуари: ремінь, краватка, інше.

 

  • Сукня, сарафан, спідниці (по 1-2 шт.)
  • Трикотажні водолазки, гольфи (2-шт.)
  • Штани (кількість/наявність — за бажанням)
  • Однотонні футболки (2-3 шт.)
  • Жакети, джемпера, светри

Важливою є покупка і взуття для школяра. Тут також важливі критерії — якість, розмір. Вибір робимо на користь натуральної шкіри. Без варіантів. Дитяча ніжка не повинна паритися і потіти. Інакше це може створити проблеми на все життя.

В інтернет-магазині «Валео» ви знайдете якісну шкільну форму, водолазки, футболки з українського трикотажу. Добре, коли можна купити все в одному магазині. Та ще й за вигідною ціною.

Сподіваємося, наші поради вам допоможуть.

Відгуки
Залишити відгук
Ваша оцінка
Додати відгук
Ваш відгук відправлений. Його опублікують після перевірки адміністратором

    Відгуків поки ніхто не залишив

    Будьте першими!

Telegram
Viber

В акційний період мінімальна сума замовлення 0 грн

Ви можете зробити замовлення без акції на будь-яку суму.

Оформити без акції