body
Каталог товарів
Каталог товарів
Переглядів 1613

Чи потрібна шкільна форма для першокласників

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 1

Це питання останні десятиліття постає щорічно перед 1 вересня. Адже щороку новий потік учнів заходить до шкіл. І батьки, які раніше навіть не замислювалися про те, яка шкільна форма для першокласників потрібна, починають метатися в пошуках. У пошуках відповіді на різні питання: чи потрібна форма взагалі, які моделі шкільної форми для першокласників є і що зараз модно... І ось тут якраз з'являється камінь спотикання. Тому що однозначної відповіді на ці запитання немає навіть на законодавчому рівні. Все віддано на відкуп адміністрацій шкіл та батьків. А їхні думки також розділилися 50/50. До всіх цих незрозумілостей додалося ще онлайн-навчання, на яке шкільна форма для першокласників начебто і не потрібна. Загалом, давайте розбиратимемося в цьому питанні детальніше, а експерти інтернет-магазину «Валео» нам допоможуть. Адже Valeo&V шиє та продає одяг, у тому числі для школи, понад двадцять років.

Коли з'явилися перші шкільні сукні для першокласників

Перші шкільні сукні для першокласників, як свідчать джерела, з'явилися у Великій Британії, яка вважається прародителькою шкільної форми. Саме їй історія приписує використання правил носіння учнями єдиного одягу. До речі, вона там мало змінилася, наприклад, шкільна форма першокласників досі має елементи стилю старого часу. Ось що означає – традиції.

У багатьох інших країнах шкільна форма для першокласників хлопчиків та дівчаток скасована. Наприклад, у Франції, Польщі, Німеччині. Хоча німці останнім часом ведуть активні розмови щодо повернення шкільної форми. У Бельгії вона є лише у деяких католицьких навчальних закладах. А ось у Японії, Америці та Канаді вона обов'язкова практично у всіх школах. Там шкільна форма для першокласників та учнів старших класів – звична норма.

Щодо нашої країни, то тут історія цікава. Після революції 17-го форму скасували, потім після Другої світової повернули. Потім знову скасували.

Сучасна Україна «вдягла» на дітей шкільну форму у дев'яносто шостому році ХХ століття. Діючий на той час президент Леонід Кучма своїм указом зобов'язав усіх носити єдину форму. Знаєте, чому? У всьому винні лихі 90-ті.

То були особливі часи, вони славляться багато чим, здебільшого – поганим. Крім усього іншого, тоді стався разючий розкол у суспільстві. Одна частина країни перетворювалася на доларових мільйонерів, друга – голодувала, не в змозі заробити на шматок хліба. Так як приватних шкіл не було, в одному класі сиділи діти як тих, так й інших представників суспільства. Одні носили супер модні моделі шкільної форми для першокласників, інші сиділи у дірявих туфлях. Щоб зрівняти таку соціальну нерівність і усунути цей кричущий контраст, Кучма вирішив усіх «зачесати» під один гребінець і впровадив єдину шкільну форму.

На жаль, очікуваного ефекту ніхто не отримав. Держава, як планувала, не змогла відшити дешеві шкільні сарафани для першокласників та костюми для старшокласників. Проблема посилилася ще більше. У магазинах з'явилася дорога шкільна форма для першокласників та інших учнів, а адміністрація школи, насолоджуючись своєю владою, вимагала наявність форми. Усю цю епоху лицемірства та наживи завершив Володимир Зеленський, коли став президентом. Своїм указом він скасував зобов'язання мати форму у школах.

Але є одна поправка – за бажанням адміністрації навчальних закладів та за погодженням з батьками форма може бути. І ось тут думки розділилися.

Одноманітні шкільні сарафани для першокласників об'єднують чи роз'єднують – думки двох сторін

Найцікавіше, що головних факторів «за» та «проти» приблизно п'ять. Прихильники шкільної форми їх розкладають, розбирають із позитивного боку, противники – з негативного. Розглянемо коротко.

Фактор

Говорять прихильники

Говорять противники

Соціальний фактор

Шкільна форма для першокласників хлопчиків та дівчаток поєднує

Єдиний одяг не зможе зрівняти всіх, все одно багаті виділятимуться

Індивідуальність

Форма на почуття самодостатності дитини не впливає

Загальний одяг геть-чисто вбиває індивідуальність

Дисципліна

Форма дисциплінує

Сковує дітей, позбавляє їх свободи

Ціна

Вигідніше купити один раз форму, ніж щодня міняти вбрання

Форма дорога, потрібно купувати не одну

Командний дух

Загальна форма формує команду

Створює ефект натовпу, зрівнюючи всіх

Виходить, що на той самий фактор можна дивитися з різних сторін. Втім, як на все у цьому житті.

Далі досліджуємо всі аргументи детальніше.

Шкільна форма для першокласників – аргументи «ЗА»

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 2

Костюми, шкільні сарафани для першокласників та старшокласників мають велику армію прихильників. Вони стверджують – це круто, вигідно, класно. Можна розробити модні моделі шкільної форми для першокласників, які сподобаються дітям. Замовити їх пошиття у виробника одягу, наприклад «Валео», відразу для всього класу. Ще вони вказують низку позитивних моментів носіння форми:

  1. Соціальний чинник. На думку прихильників, шкільна форма для першокласників допомагає зрівняти дітей різного соціального рівня. Типу, всі ходять в одному одязі, у дітей не виникає почуття неповноцінності, через те, що хтось крутіший. При цьому вони вчаться оцінювати один одного за особистими якостями, а не за одягом.
  2. Індивідуальність. Прихильники кажуть, що шкільна форма для першокласників хлопчиків та дівчаток не заважає прояву індивідуальності дитини. Що вона не залежить від одягу. На формування особистості впливає безліч інших чинників, наприклад: вміння висловлювати свої думки, ставити цілі, розуміти свої справжні бажання…
  3. Дисципліна. Офіційний одяг задає дисципліну, допомагає вгамувати дитину. Він вчиться контролювати свої рухи, емоції, «тримає спинку». Шкільна форма допомагає налаштуватися на навчальний процес, створює певний настрій.
  4. Ціна. Вигідно один раз витратитися на форму і не задаватися щодня питанням – що дитині сьогодні вдягнути.
  5. Командний дух. Однакова форма формує почуття єдності у дітей, вони відчувають себе командою. Кожна дитина частина великого механізму. Це формує патріотичність, єднання, згуртованість.

Переконання прихильників шкільної форми цілком собі аргументовані. Вона справді має свої переваги. Але не все так просто, якщо послухати думку супротивників.

Шкільна форма для першокласників хлопчиків та дівчаток – аргументи «ПРОТИ»

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 3

У шкільної форми існує велика армія супротивників. Вони наводять свої, досить вагомі та переконливі аргументи. І ці аргументи теж мають раціональне зерно.

  1. Соціальний чинник. Єдина шкільна форма не зможе виправити соціальну нерівність. Крім «уніформи» є верхній одяг, взуття, телефони та інші гаджети. «Круті» хлопці виділяються навіть своєю поведінкою, самоподачею. Привід для заздрості завжди знайдеться. А нав'язаний однаковий одяг лише посилить проблему, заважаючи самореалізації.
  2. Індивідуальність. Одноманітні шкільні сукні для першокласників і костюми геть-чисто вбивають індивідуальність. Заганяють дітей у тверді рамки. Дитині важливо навчитися розуміти, що їй подобається, а що ні, вміти вибирати свій власний стиль. Єдина форма таку ініціативу рубає на корені. Навіщо про щось думати, якщо за тебе вже все вирішили дорослі.
  3. Дисципліна. Противники форми стверджують, що дисципліну вона не створює, а руйнує. Рано чи пізно вона викличе у дитини протест, призведе до бунту. Шкільні сукні для першокласників дівчаток, костюми для хлопчиків гарні лише на вересневу та травневу лінійки. А щодня вони сковують рухи та обмежують свободу малюків.
  4. Ціна. Класна, якісна шкільна форма завжди коштує пристойних грошей. Одним комплектом точно не обійдешся, потрібно купувати щонайменше два. Це ж діти, вони за день можуть кілька разів забруднитися. До речі, питання дисципліни. Невгамовний дитячий активізм нікуди не діти і в шкільну форму не сховати. Вони все одно бігатимуть, штовхатимуться, падатимуть, кидатимуться крейдою. У такому випадку простіше, коли на них джинси та світшот, а не дорогі шкільні сарафани для першокласників дівчаток або костюми для хлопчиків.
  5. Командний дух. На формування сильної команди одяг не впливає. Якщо у колективі немає єдності та згуртованості, одяг ситуацію не врятує.

Ну, і як вам аргументи противників форми? Теж переконливо, погодьтеся. Ось тому думки у суспільстві й діляться 50/50.

Вирішувати питання, носити чи не носити шкільну форму для першокласників, повинні спільно – батьки, адміністрація школи та діти. Усі три гілки. Ось тут якраз доречно показати приклад дітям щодо формування єдності та командного духу.

Приймати остаточне рішення мають більшість голосів.

Які моделі шкільної форми для першокласників існують

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 4

Сучасна різноманітність шкільної форми вражає. Фасони та стилі настільки різні, що вибрати часом дуже складно. До речі, це ще один аргумент у мінус – адже підібрати єдину форму для всього класу досить непросто. Смаки не збігаються, думки поділяються – ще одна нагода для внутрішньокласового конфлікту.

Наша порада – дотримуватися просто шкільного дрес-коду без конкретних та сильних обмежень. Єдина для всіх уніформа або рвані джинси з різнокольоровим світшотом – це дві крайності. Завжди є золота середина – її і варто дотримуватися.

Дамо найоптимальніший набір речей, які підходять для школи.

Список одягу для дівчинки

Сукня, сарафан, спідниця, блузка, футболки, штани, піджак, жилет, світшот, водолазка.

Список нарядів для хлопчика

Штани, піджак (або костюм), сорочки, футболки, водолазки, светри/світшоти, краватка.

Не обов'язково мати весь список у гардеробі. Ми дали стандартний перелік, ви можете вибрати для своєї дитини 2-3 речі, які сподобалися, для комбінування.

Бажано, щоб весь одяг був без яскравих принтів, паєток, наклейок, написів. Колір – сірий, бордо, синій, чорний, коричневий з додаванням білого ( блузи, футболки тощо).

Основні вимоги до шкільної форми

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 5

Що б ви не обрали – єдину форму, вільний або шкільний діловий стиль, вимоги до одягу потрібно дотримуватись у будь-якому випадку. Їх декілька:

  1. Безпека. Усі речі, які дитина носить у школі, вдома чи на прогулянці, мають бути безпечними. Це означає – ніяких гострих, давлячих, колючих елементів. Усі гумки – м'які, блискавки, кнопки, ґудзики – надійні та міцні.
  2. Натуральність. Девіз для батьків при виборі шкільної форми – геть синтетика! Максимум, що може бути – невелике додавання синтетичної нитки в речі другого, третього шару. Одяг, який безпосередньо стикається з тілом, має бути 100%-но натуральний. Тобто, білизна, футболки, водолазки, сорочки та інше – з бавовни, трикотажу, котону…
  3. Повітропроникність. Обов'язковий фактор. Шкільна форма для першокласників має пропускати повітря, давати шкірі дихати. Інакше парниковий ефект, який створюють синтетичні речі, спричинить проблеми зі здоров'ям. Воно вам треба?
  4. Гіпоалергенність. Третина населення планети страждає від різних проявів алергії. Багато з них – діти. Є подразники, яких ви не можете уникнути: пил, цвітіння рослин, вихлопні гази та інше. Але є такі, які ви можете обмежити – це різна хімія: барвники, формальдегіди і т.д. Ось їх не повинно бути (або в мінімальній кількості). Вибирайте шкільну форму для першокласників із екологічних тканин.
  5. Комфорт. Якщо дитині незручно в одязі, якщо вона відчуває дискомфорт, її настрій буде зіпсовано. Щоб шкільний процес проходив нормально, діток не повинен відволікати одяг, що здавлює. Тому підходьте до цього питання уважно. Правильно обирайте розмір – у пору. Не беріть шкільну форму для першокласників маленьку, але й на виріст не піде. Тут краще не заощаджувати.

Як бачите, основних вимог не так багато. Щоправда є ще одна – краса. Шкільна форма для першокласників, а тим більше для старшокласників має подобається в першу чергу їм. Якою б зручною та комфортною вона не була, дитина носити її не буде, якщо вона «відстій». Її самооцінка, самовираження та впевненість у собі залежать, у тому числі, від одягу. Завжди запитуйте думку дітей при виборі шкільної форми та будь-якого іншого одягу.

Як вибрати надійний інтернет-магазин одягу

Чи потрібна шкільна форма для першокласників - фото 6

Зараз практично всі покупки робляться онлайн, шкільна форма для першокласників у тому числі. Тому вибір перевіреного, надійного інтернет-магазину – справа дуже відповідальна. Щоб покупка радувала та приносила задоволення, звертайте увагу на такі моменти:

  • Досвід роботи на ринку. Чим він більший, тим краще. Звичайно, не можна включати стартапи, які тільки розпочинають свою роботу, до списку ненадійних. Але краще вибирати магазини, які мають значний вік і давно працюють в Україні.
  • Кількість товару. Каталог повинен бути великий, щоб ви змогли «розгулятися». Добре, коли в одному місці можна купити все необхідне, ще краще – відразу для всієї родини.
  • Активні облікові записи в соцмережах. Там мають бути щоденні пости, актуальні коментарі, відгуки.
  • Приємний та зрозумілий інтерфейс сайту. Ви заходите на сайт і вам все зрозуміло – легко знайти шкільну форму для першокласників, легко замовити.
  • Зворотній зв'язок. Після замовлення вам повинні передзвонити, уточнити деталі. При необхідності відповісти на запитання.

Магазин одягу «Валео» відповідає всім цим вимогам. Ми працюємо на українському ринку понад двадцять років. У нашому каталозі більше 2000 товарів як для дітей, так і для дорослих. Активні облікові записи у всіх соціальних мережах, групи в месенджерах. Наші менеджери завжди у гарному настрої.

Сподіваємося, наші рекомендації допомогли вам у виборі та дали відповіді на ваші запитання. Приємних вам покупок та успіхів у школі вашим діткам!

Відгуки
Залишити відгук
Ваша оцінка
Додати відгук
Ваш відгук відправлений. Його опублікують після перевірки адміністратором
    Думаю, що шкільна форма точно потрібна для першокласників. Форма виглядає красиво, акуратно і підтримує дисципліну.
    02.10.2022 в 20:40:31
Telegram
Viber

В акційний період мінімальна сума замовлення 0 грн

Ви можете зробити замовлення без акції на будь-яку суму.

Оформити без акції