body
Каталог товарів
Каталог товарів
Переглядів 3558

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта - фото 1

Ми купуємо речі в надії, що будемо носити їх довго та із задоволенням. Але будь-який одяг має свій термін придатності. А залежить він від правильного догляду. Від того, як ви носите вбрання, перете його, прасуєте, сушите, зберігайте. У цьому плані дуже «чутливий» трикотажний одяг. Таке полотно натуральне, гіпоалергенне, дихаюче... Але якщо його, наприклад, неправильно випрати, воно втратить багато своїх властивостей і первісний вигляд. Експерти Valeo&V дадуть вам надійні поради щодо прання трикотажного одягу, які перевірені нашими постійними клієнтами. А їх – понад 10 тисяч.

Що це таке – трикотаж

Особливий вид полотна, що складається із петель. Спеціальні машини переплітають між собою нитки одного чи кількох матеріалів, пов'язуючи його. І виходить тканина.

Технологія досить проста, тому виготовлення трикотажного одягу менш затратне у порівнянні з іншими видами тканин. Ну а покупці це одразу бачать за адекватною ціною. При тому, що якість речей багато в чому навіть виграє.

Адже трикотажний одяг:

  1. Натуральний. Цей фактор ставимо на перше місце. Зараз дуже популярні різні екорухи та екоспільноти, які пропагують турботу про тіло та природу. Тобто – все лише натуральне в їжі та речах. Прям екобум якийсь. Тому трикотажний одяг стає все більш популярним.
  2. Зручний. Одягнув і забув – головні вимоги до речей у більшості покупців. Погодьтеся, дуже дратує, коли вбрання здавлює, сповзає, електризується, розтягується, а ще й парить тіло. І так стресу у нашому житті, хоч відбавляй. Не вистачало, щоб ще й речі були його джерелом. Трикотажний одяг дарує комфорт та зручність, заспокоюючи нервову систему.
  3. Гіпоалергенний. Цей показник особливо важливий для дітей. Адже їхнє ніжне тіло миттєво реагує на формальдегіди, барвники та різні хімічні добавки у тканинах висипом та почервоніннями. Трикотажний одяг задовольняє навіть найчутливіших клієнтів – натуральна тканина «дихає», вбирає вологу.

Є ще інші переваги речей із трикотажу – зносостійкість, еластичність, універсальність, практичності, адекватна ціна тощо.

Можна довго перераховувати плюси. Але всі вони нівелюються неправильним доглядом за трикотажним одягом. Один невірний рух – і ви... втратили улюблену річ. Тому мега важливо за нею правильно доглядати. А особливо – прати.

Види полотна для трикотажного одягу

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта - фото 2

Трикотаж поділяється на дві великі групи – поперечнов'язаний (кулірний) та основов'язаний.

  • В основі першої одна нитка з прямими петлями, вони розпускаються і горизонтально, і вертикально. Дуже еластичний, практичний. Це: інтерлок, кулір, кашкорсе, рибана, всі три типи футера та двунитка. З них трикотажний одяг найпопулярніший.
  • Друга група – полотно, де йде використання окремої нитки кожної петлі. Певний петельний ухил перешкоджає розпуску тканини в обох напрямках – і горизонтально, і вертикально. Вона мало розтягується. Це: атлас, ланцюжок та трико.

Трикотажний одяг найчастіше шиється з першої групи тканин. Але правила догляду та прання однакові та поширюються на всі види полотна.

Основні правила прання трикотажного одягу

Ми звикли все робити швидко – закинули речі в машинку, натиснули кнопку та пішли займатися своїми справами. Але з трикотажним одягом так не вийде, якщо ви хочете зберегти його первісний вигляд. Цей процес має на увазі кілька етапів: підготовка, саме прання, віджимання і сушіння. Розберемося в усьому порядку.

Підготовка до прання трикотажного одягу

Не можна применшувати значення цього етапу. Пропустивши його, ви ризикуєте витягнути з пралки «не свою» річ.

Отже, перед початком прання трикотажний одяг:

  • Потрібно відсортувати за кольором. Не можна разом прати кольорові та білі речі.
  • Вивернути навиворіт. Так ви мінімізуєте утворення катишків.
  • Замочити. Якщо трикотажний одяг сильно брудний або на ньому є плями, замочіть його в прохолодній воді. Краще в мильному розчині, натерши милом найпроблемніші місця.
  • Упакувати в спеціальні мішки для прання, щоб не травмувати тканину. Це, звичайно, не обов'язково, але дуже бажано. Якщо на трикотажному одязі є аплікації, стрази або інші декоративні елементи, його стовідсотково пакуємо в окремий мішок. Або премо вручну.

Прання руками

Для трикотажного одягу – це найкращий спосіб. Так він напевно збереже свій вигляд та форму. Але ручне прання теж має свої правила:

 

Умови

Опис

Температура води

Вона має бути теплою. Не прохолодною, бо бруд не відпереться. Але й не гарячою, інакше трикотажний одяг «сяде». Загалом – не вище 40 градусів.

Миючий засіб

Беремо лише щадний варіант – капсули, гель, мило. Для трикотажного одягу жодних агресивних порошків.

Рухи

Віджимаючі, по довжині. Активно терти, а тим паче по ширині виробу, заборонено. Так ви деформуєте трикотажний одяг.

Полоскання

Полощемо також у теплій воді. Змінюємо її мінімум двічі. Різка зміна температури води при полосканні негативно позначиться на формі трикотажного одягу.

Віджимання

Ось тут багато хто і «попадає», за звичкою починаючи сильно викручувати речі. При ручному пранні це категорично заборонено. Трикотажний одяг любить дбайливе ставлення, тому терпить лише ніжне здавлювання. Просто придавили, щоб вода трохи зійшла, і все. А краще – замотали у рушник.

Про сушіння трикотажного одягу розповімо в окремому розділі. Тут правила одні як при ручному, так і при машинному пранні.

Прання у машинці

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта - фото 3

Ми розуміємо, що прати трикотажний одяг руками в наше техногенне століття за наявності цифрових пральних машин – моветон. Але які б пралки не були розумними, вони запросто можуть зіпсувати ваше улюблене вбрання. Тому даємо рекомендації, як усе зробити правильно:

  • Температура води. Вимоги ті ж – до 40, а краще до 30 градусів. Зверніть особливу увагу на цей показник на екрані. Нагадуємо, трикотажний одяг не любить високих температур.
  • Режим. Перемо тільки в «ручному», «делікатному» або «щадному» режимах. Як правило, кожен з них уже має на увазі автоматичні налаштування правильної температури, полоскання і віджиму. Але не завжди. Тому краще перевірити на дисплеї всі показання. Особливо, якщо в барабані трикотажний одяг.
  • Полоскання. Обов'язково подвійне. Таку функцію треба вибрати у налаштуваннях машинки.
  • Віджимання. Лише на мінімальних оборотах. В ідеалі – краще обійтися без нього.

Ще один важливий момент – не треба запихати трикотажний одяг у барабан машинки «під зав'язку». Речі у такому разі сплутаються і можуть одне одного розтягнути. Заповнюємо на ⅔.

Сушіння та прасування трикотажного одягу

Отже, випрали правильно. Віджали теж дбайливо, не викручуючи руками і бажано без віджиму в пральній машині. Але це лише половина справи. Навіть якщо ви все зробили згідно з нашими порадами, але висушили або попрасували з помилками, річ може легко зіпсуватися.

Трикотажний одяг, якщо правильно його висушити, майже не жмакається. Інтерлок, наприклад, прасувати практично не потрібно. Це ще один плюс на користь полотна. Але деякі речі все ж таки краще пропрасувати. Тільки робіть це з огляду на наші рекомендації.

 

Сушіння

Прасування

Сушимо річ тільки горизонтально. Трикотажний одяг повинен лежати рівно на рушнику або простирадлі. Вішати її не варто. На тремпелі є ризик, що розтягнуться рукави або деформується вся форма. А на сушці ще й заломи з'являться. Тільки треба поміняти рушник на сухий, коли він вбере вологу з речей.

Прасуємо тільки теплою праскою, не гарячою. Краще – через тканину чи марлеву серветку. І обов'язково – з вивороту. Якщо трикотажний одяг з паєтками, наклейками або вишивкою, обходимо їх обережно.

Як правильно зберігати одяг із трикотажу

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта - фото 4

Всі ми ховаємо літні вбрання подалі в шафу: восени – літні, а навесні – зимові. Щоб трикотажний одяг у безпеці долежав до наступного сезону, треба його підготувати. Обов'язково випрати, повністю висушити та дбайливо скласти. Тоді він не пожовкне і не «затхнеться».

Є ще пара рекомендацій:

  • Тяжкі, масивні та об'ємні речі складайте в самому низу стопки. Нагору піде легкий і тонкий трикотажний одяг.
  • Добре було б прокласти між виробами папір. Так вони провітрюватимуться.
  • Не зберігайте біле з чорним. Темний трикотажний одяг може полиняти, якщо в кімнаті буде волого.
  • Створіть сезонні полиці. Не зберігайте «зиму» разом з «літом».
  • Не варто втрамбовувати трикотажний одяг, як кільку в банку. Він має зберігатися «з повітрям».

ТОП 5 порад експертів

Здається, ми вже докладно розповіли з приводу прання. Але є ще «таємні» поради наших народних експертів щодо догляду за трикотажем. Ці рекомендації перевірено десятьма тисячами клієнтів магазину «Валео». І протягом 20 років роботи.

  1. Щоб трикотажний одяг надовго зберіг свою м'якість і пухнастість, додайте гліцерин. Куди? У воду для полоскання. Розрахунок: чайна ложка на літр води. Після цього можете прополоскати ще раз, але вже у розчині нашатирного спирту. Розводимо у тих самих пропорціях. А для збереження яскравості кольору трикотажного одягу додайте в мильний розчин одну ложку оцту. Або стільки ж солі.
  2. Найбезпечніший гель для прання – виготовлений власноруч. Для цього тремо на тертці господарське мило (200 г) і розтоплюємо його. Додаємо соду (200 г) та воду (3 літри). Все це розмішуємо, щоб вийшла однорідна маса. Залишаємо на 24 години. Потім розливаємо в ємності і використовуємо, коли перемо трикотажний одяг. Взагалі, господарське мило 72% – універсальний засіб. Воно також виводить плями, якщо намилити перед пранням. До того ж натуральне та гіпоалергенне, коли без хімічних добавок у складі.
  3. Якщо ваш улюблений трикотажний одяг розтягнувся, врятувати його можна. Ви легко самі можете виправити форму. Покладіть на рівну поверхню та розправте виріб. Бачите деформацію за довжиною? Витягніть та вирівняйте всі частини. Але це можливо, тільки поки річ волога. Коли вона висохне, ви вже нічого не зробите.
  4. Якщо на улюбленому трикотажному одязі утворилися катишки, їх можна легко прибрати. Тример у цій справі – добрий помічник. Він начебто і недорого коштує, але коли бюджет дуже обмежений, беріть підручні засоби. Звичайний станок (тільки стежте, щоб він був сухим) або гребінець з частими зубчиками. А ще – скотч чи клейка стрічка вам на допомогу.
  5. Ніколи не сушіть трикотажний одяг під прямими променями сонця. Вони швидко вигорають і стають бляклими. Якщо треба прямо терміново – використовуйте фен.

І ще. В Інтернеті зараз багато порад щодо прання трикотажного одягу шампунем для волосся. Рекомендують це і деякі недобросовісні продавці. Ми говоримо – НІ! Прати шампунем не можна ні руками, ні машинкою. Ви зіпсуєте і річ, і пралку. Тому – проходимо повз таких «експертів».

Звертаємо увагу на ярлики

Особливості прання трикотажного одягу. ТОП 5 порад експерта - фото 5

Потрібно взяти за звичку вивчати ярлики при купівлі речей. Це дасть вам повну інформацію про склад тканини та її виробника, рекомендації щодо догляду. Якісний трикотажний одяг від сумлінного продавця, наприклад, як магазин «Валео», завжди містить достовірні дані.

У ярликах зазначено, як і чим прати, чи можна в машинці, чи тільки руками. Іноді навіть температурний режим води.

Тому візьміть за правило, перш ніж кидати трикотажний одяг у пралку, вивчити ярлик на тканині або наклейку на упаковці.

Ось кілька прикладів поданої інформації:

  • Тазик з водяною хвилею – прайте хоч руками, хоч у машинці.
  • Такий самий тазик, але з ще однією лінією внизу – щадний режим, з двома – делікатний.
  • Перекреслений тазик з водою – прати не можна ніяк. Ні вручну, ні у машинці. Такий трикотажний одяг «сприймає» лише хімчистку.
  • У воді одна крапка – максимум 30 градусів, дві крапки – максимум 40, три – 50.
  • У тазик занурена рука – перемо тільки руками.

Переваги трикотажного одягу Valeo&V

Ми не дарма так докладно розписали, як доглядати за речами з трикотажу. Це полотно завжди дуже популярне. І заслужено. Трикотажний одяг має багато переваг.

Магазин «Валео» на ринку вже понад 20 років. Виготовлення трикотажного одягу – справа, в яку ми вкладаємо душу. У нас понад 10 тисяч постійних клієнтів. Ми щодня отримуємо вдячні відгуки від покупців. І завжди їх докладно консультуємо щодо догляду (і особливо – прання) трикотажного одягу.

«Комсомольський трикотаж» знають в Україні та за її межами. Нам довіряють. І ми робимо все, щоб цю довіру виправдати.

Загалом, не вагайтеся. Беріть наш трикотажний одяг – і не парьтеся!

Відгуки
Залишити відгук
Ваша оцінка
Додати відгук
Ваш відгук відправлений. Його опублікують після перевірки адміністратором
    Полезная статья - утащу себе на комп, потом распечатаю. Полезно такие вот статьи собирать - не все домашние как правило умеют стиралкой пользоваться как надо
    29.05.2022 в 16:20:48
Telegram
Viber

В акційний період мінімальна сума замовлення 0 грн

Ви можете зробити замовлення без акції на будь-яку суму.

Оформити без акції