body
Каталог товарів
Каталог товарів
Переглядів 1690

У чому секрет популярності вишиванок

У чому секрет популярності вишиванок - фото 1

Традиційний український вишитий одяг останнім часом став мегапопулярним. І перейшов із розряду простого вбрання до категорії «модні речі». Вишиванка як тренд почала використовуватися в багатьох країнах. У ній з'являються відомі блогери, зірки кіно та шоубізу, ведучі, політики та навіть президенти. Вишиванка як у Зеленського взагалі «підірвала» суспільство — її вишивають багато виробників одягу, а люди розкуповують оптом. Але за модою вони втратили сенс цього виду одягу. Багато хто взагалі не знав, що вишиванка як оберіг дарується дітям, солдатам, молодятам та іншим. Кожен орнамент має власний сенс, своє сакральне значення. До того ж, він різний залежно від регіону України. Про це ми зараз і розповімо. А ще про те, у чому популярність вишиванки та про те, що символізує вишиванка.

Коли з'явилася вишиванка — історія, розвиток та популярність вишиванки в Україні

Популярність вишиванки привернула увагу до традиційного українського одягу у всьому світі. Люди почали цікавитися історією, дізнаватися, коли з'явилася вишиванка. Так от, назвати конкретну дату її виникнення не може ніхто.

Достеменно відомо, що українські козаки поголовно носили вишиванки як оберіг. А часи козацтва – це XVI століття. Але багато істориків та науковців стверджують, що популярність вишиванки почалася за часів палеоліту. Є також гіпотеза, що загадкове і дуже розвинене плем'я трипільців теж мало у своєму побуті вишитий одяг. Був він і в давніх скіфів, у більшості жителів Київської Русі.

Загалом, коротка відповідь на запитання, коли з'явилася вишиванка, звучатиме так — в давнину. Але згодом популярність вишиванки зростала.

У ХХ столітті її почали одягати під європейські ділові костюми, поєднувати з класичним одягом. Законодавцем такої моди став Іван Франко. Саме він, відомий український письменник, одним із перших почав носити вишиванку під жакет. Любили цей вид одягу і політики. Дуже нерівно до них дихав Микита Хрущов. Практично на всіх фотографіях його зображено в українському одязі. Можна стверджувати, що вишиванка як тренд була вже в середині ХХ століття.

Потім настав період забуття. Про неї практично не згадували, принаймні так масово. Вишиванку продовжували носити в західних регіонах України, але більшість країни про неї на якийсь час забула. Усе змінилося після вторгнення російського агресора. Україна стала на захист своїх територій, об'єдналася в єдиному пориві — перемогти та відстояти свою Незалежність. Ось тут і набрали нової сили всі українські символи, традиції. Вишиванка як оберіг стала використовуватися для синів, які йшли на фронт.

Ну, а новим модним трендом її зробив Президент України. Особливо, після того як привітав українців із Днем вишиванки у неймовірно красивому та стильному вбранні. До речі, цю вишиванку Зеленського продали на аукціоні за 100 тисяч доларів.

Вишиванка, як у Зеленського, стала мегапопулярною. Багато виробників, у тому числі фабрика трикотажного одягу Валео, почали їх шити та продавати у великих кількостях.

Яку вишиванку Зеленського продали на аукціоні за 100 тисяч доларів

У чому секрет популярності вишиванок - фото 2

Ця новина розлетілася блискавично. Лише 19 травня Президент привітав усіх зі святом, а вже 3 червня вишиванку Зеленського продали на аукціоні за 100 тисяч доларів. Покупець – Asters USA, американська юридична компанія. Сталося це в Українському домі в межах благодійного аукціону на платформі United 24. Вона була створена для того, щоб зібрати фінансові кошти для підтримки України. Усі гроші від продажу надійшли на рахунок Нацбанку, а далі перенаправлені профільним міністерствам. Ціль:

  • на оборону
  • на медичну допомогу
  • на розмінування
  • на відновлення України

Вишиванка, як у Зеленського, стала справжнім трендом. Оригінальна річ у мілітарі-стилі називається Velych. Її виробник Etnodim – український бренд. Модель у кольорі хакі має вишитий орнамент із дубового листя. Це символізує довголіття та терпіння, силу та енергію.

Виробник одягу Valeo теж пішов назустріч своїм клієнтам – тепер в асортименті магазину є вишиванка, як у Зеленського. Покупці просили, ми вишили. Льняна, якісна, стильна.

Що означає вишиванка і які у неї різновиди

Вишиванка – це традиційне українське поняття. Позначає вишитий одяг, відноситься виключно до України. І по праву вважається найкрасивішим її символом. Більшість туристів знають, що працює вишиванка як оберіг, тому відвозять із нашої країни у вигляді сувеніру саме її.

Що означає вишиванка? Поняття це збірне. Ним називають одяг, де є вишивка:

  • сукні
  • футболки
  • сорочки
  • светри та інше

Раніше розрізняли такі види: весільна, щоденна, пожнивна, святкова. Нині ці різновиди трохи змінилися:

Вид вишиванки

Що символізує вишиванка

Традиційна

Звичайна, щоденна. Основа, як правило, білий чи сірий льон. Вишивка хрестиком, синіми, червоними із чорними нитками.

Патріотична

Ці вишиванки в Україні дуже популярні. В основному футболки з вишивкою: тризуб, прапор, байрактар, літак «Мрія» та інші. А ще вишиваються патріотичні написи. Багато таких виробів шиє виробник одягу Valeo. Цей товар є дуже популярним.

Сучасна

Популярність такої вишиванки зашкалює. Модний крій, найчастіше використовуються саме сині нитки – ідеальний варіант під джинси. Така вишиванка як тренд на кожен день. Також підходить під легінси, шорти, спідницю. Фабрика трикотажного одягу Валео пропонує багато сучасних вишиванок.

Елітна

Ось якраз елітну вишиванку Зеленського продали на аукціоні за 100 тисяч доларів. Дорогі, ексклюзивні, часто із ручною вишивкою. З високоякісного льону від відомих брендів.

Нейтральна

Непомітні кольори, вишивка в тон: білі нитки на білій тканині, бежеві – на бежевій ... Підходять під будь-який стиль. Такі вишиванки в Україні є у будь-якому регіоні.

Вишиванка як оберіг — що символізує вишиванка залежно від регіону України

У чому секрет популярності вишиванок - фото 3

У кожному регіоні, та що там — у кожному місті і навіть селі є своя характерна особливість вишивки. Зараз ми коротко розповімо, що означає вишиванка по деяких областях України.

  1. Полтавщина. Коли з'явилася вишиванка на Полтавщині, сказати складно. Але дуже давно. Відрізняється стриманістю у тонах. Полтавська «візитівка» — вишивка білим на білому. Ще застосовують блакитні, сірі, червоні, коричневі нитки. Тут поєднуються два види орнаментів — рослинні з геометричними. Гілка, хміль у чергуванні з ромбом, трикутником, зірками виглядають чудово. Є одна відмінність жіночих моделей цього регіону — багате оздоблення рукавів. Загалом тут налічується близько 180 різних вишивальних технік. Популярність вишиванки додає ще Сорочинський ярмарок, на якому це вбрання є головним. Виробник одягу Valeo працює саме у Полтавській області. Без хибної скромності говоримо, наші вишиванки в Україні найпопулярніші.
  2. Київщина. Тут люблять рослинні мотиви: квіти, хмелеві шишки, виноградні грона, гілочки з ягодами… Переважає червоний колір ниток із чорними додаваннями. Техніки: мереживо, гладь, хрестик, інше.
  3. Чернігівщина. Що символізує вишиванка цього регіону? Тут поєдналися стриманість Полтавщини та соковитість Київщини. У білу вишивку на білій тканині додаються вкраплення із чорних та червоних ниток. Гладь, мереживо, вирізування, виколювання — основні техніки. Є одна особливість, що посилює популярність вишиванки — «чернігівська вишивка» – це кольорове мереживо.
  4. Полісся. Тут вишивка чітка, графічна. Мотиви часто повторюються: ламані лінії, лебідь, ромб, зірка, орел, хміль… Орнамент без деталізації часто покриває весь фон тканини.
  5. Карпати та Прикарпаття. Тут свої особливості у візерунках та кольорах ниток у кожному селі. Що означає вишиванка, вам все розкажуть по-своєму, вони вкладають свій особливий зміст у візерунки.
  6. Львівщина. Тонкі орнаменти нагадують мереживо. Популярна вишивка хрестиком, геометричні орнаменти.
  7. Волинь. Проста, витончена вишивка. Геометричні форми — зірка, ромб, ламана лінія — ритмічно повторюються. У них, переплітаючись, вписуються дрібні елементи. Червоні нитки переважають плюс сині, чорні. Вузька вишита смужка на згині рукава при манжеті — суто західно-волинська фішка, яка додає популярності вишиванки.
  8. Харківщина. Характерна риса — вишивка грубими нитками для створення рельєфу. Улюблений мотив — дерево життя.
  9. Івано-Франківщина. Тут популярність вишиванки забезпечує пишно декоровані рукави. На одному виробі поєднаються техніки практично всіх регіонів.  
  10. Буковина. У цьому регіоні люблять все зооморфне та рослинне. Ну і, звісно, ​​геометричне. Використовують бісер, шовк, металеві блискітки, золоті та срібні нитки. Популярні зелені та жовті кольори. Вишивають багато рослинності (цілі букети троянд) та птахів.

Ми розглянули лише частину регіонів, але й тут зрозуміло — мотиви повторюються, хоча кожен робить щось своє.

Чому популярна вишиванка як у Зеленського — що означають мотиви та орнаменти

Популярність вишиванки не тьмяніє, а лише набирає обертів. Але багато хто не замислюється, що символізує вишиванка, а саме — візерунки та орнаменти.

Фахівці стверджують, що будь-яка символіка вишиванки має значення. І впливає на життя того, хто її носить. Йдеться не лише про зображення, а й колір тканини, ниток.

 

Символ

Значення

Геометричні візерунки

Стихії, сили природи та родючість землі

Рослини та квіти

Сімейне щастя, материнська любов

Тварини

Вірність, довголіття, достаток

Дерево життя

Три світи: підземний, земний та небесний. Минуле, сьогодення, майбутнє. Дуже сильний енергетичний символ.

Коло

Сонце, божественна енергія

Червоний колір

Пристрасть, життєва сила

Зелений колір

Спокій, природа, достаток

Білий колір

Чистота, цнотливість, досконалість

 

Чим же так запам'яталася вишиванка, як у Зеленського? По-перше, популярний колір хакі. По-друге, візерунок — дуб та дубове листя. Ці символи заряджають чоловічою енергією, силою. Така вишиванка як оберіг — потужний і магічний, що оберігає у разі виникнення небезпеки.

Фабрика трикотажного одягу Валео враховує всі ці значення під час виготовлення вишиванок.

Минуло лише якихось 150 років з того моменту, як Іван Франко шокував публіку появою у вишиванці під піджак. Тоді суспільство змагалося між собою в тому, у кого пишніша сукня або крутіша краватка. А письменник з'явився у простій вишиванці, одягнувши зверху європейський піджак. Таким чином, став законодавцем нової моди.

Таке враження, що над вишиванками час не має влади. Вони були, є та будуть. Сьогодні вони обов'язковий елемент гардеробу. Навіть імениті модні будинки та дизайнери у своїх колекціях віддають гідне місце цьому виду одягу.

Зараз популярність вишиванки всепоглинаюча. Зірки шоубізу, актори кіно, політики, блогери — усі вважають своїм обов'язком мати у гардеробі вишиванку. Пов'язано це також з війною та агресією росії проти нашої країни. Україна, її вишиванка як тренд стали символом перемоги, волі, єдності.

Які вишиванки пропонує виробник одягу Valeo — огляд тканин та моделей

У чому секрет популярності вишиванок - фото 4

Популярність вишиванки, крім іншого, забезпечує тканина, з якої вона пошита. Безперечним лідером є льон. Але є й інші не менш поширені. Виробник одягу Valeo пропонує огляд основних видів тканин, що йдуть на виготовлення вишиванок.

Льон. Найбільш популярна, дорога, модна та затребувана тканина. Натуральна, дихаюча, гігроскопічна з цілющими властивостями. З нього вишиванки виглядають мегакруто, дорого-багато. Вишиванка Зеленського теж із якісного льону. Поплін. Давно відома, популярна тканина. Пропускає повітря, вбирає вологу, зберігає тепло. Також добре тримає форму, не мнеться. З попліну шиють багато всього: вишиванки, сорочки, постільна білизна, скатертини та інше. Трикотаж. Дуже поширений матеріал. Якісний, натуральний, приємний до тіла. У полотна багато переваг, але одна з головних — ціна. Виробництво тканини нескладне та не витратне. Тому за високої якості вартість виробів цілком адекватна. Шифон. Дуже тонка, прозора тканина. Може бути повністю натуральною, а може мати у складі синтетичні нитки. Вишиванки з неї виходять легкі, невагомі, елегантні. Габардін. Такі вишиванки точно не для літа. Тому що це щільна тканина із рельєфним рубчиком. Дуже стійка до зношування, не мнеться, тому що у складі синтетика. За рахунок цього ціна буде помірною.

Виробник одягу Valeo шиє вишиванки із льону та трикотажу. Ми вважаємо, що саме ці тканини найкращі і додають популярність вишиванці.

Фабрика трикотажного одягу Валео про правила носіння вишиванок

Вишиванка — просте, при цьому дуже гарне вбрання. Але її теж треба вміти поєднувати з іншими речами та аксесуарами. Популярність вишиванки робить її затребуваною та модною. Тому дамо кілька порад щодо підбору луків.

  • Не зловживайте аксесуарами. Вишивка на тканині — це сама по собі прикраса. Додаткові елементи лише відволікатимуть від самого виробу. І виглядатиме це, м'яко кажучи, наляписто. З дозволених аксесуарів: сумочки (краще плетені, тканинні, натуральні), пояс (якщо крій вишиванки це дозволяє), шпильки.
  • Вишиванки в Україні набирають популярності. Їх поєднують з будь-яким іншим одягом. Стильно виглядають під джинси. А також під штани, спідниці. Чоловікам чудово підійде до лляних штанів.
  • Намагайтеся підбирати низ одягу в тих тонах, що є на вишиванці. Тоді образ виглядатиме гармонійно.

Ми розповіли вам, чому зараз вишиванка як тренд в Україні та світі. Що означають її символи та кольори. Сподіваємось, інформація була корисною. Фабрика трикотажного одягу Валео запрошує вас переглянути в каталозі вишиванки. Вони у нас мегакруті.

 

Відгуки
Залишити відгук
Ваша оцінка
Додати відгук
Ваш відгук відправлений. Його опублікують після перевірки адміністратором

    Відгуків поки ніхто не залишив

    Будьте першими!

Telegram
Viber

В акційний період мінімальна сума замовлення 0 грн

Ви можете зробити замовлення без акції на будь-яку суму.

Оформити без акції